Przedstawiam wam przepis na wyśmienite pierożki. Jest on trochę spolszczony bo dodałam tylko jeden rodzaj mięsa wieprzowe. Robiłam z podwójnej porcji. Bez pietruszki i kolendry. Dodałam odrobinę Magi .
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- ok. 1 szklanki wody
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g wołowiny
- 150 g wieprzowiny
- 150 g baraniny
- 200 g posiekanej cebuli
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- mielona kolendra (nasiona) - 1/2 łyżeczki
- bulion
Najpierw przygotowujemy ciasto: mąkę wymieszać solą, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto dodając partiami ciepłą wodę. Mięso wyrobić z pozostałymi składnikami farszu. Dolać tyle bulionu, ile mięso zdoła wchłonąć, aby było wilgotne. Ciasto wałkować, szklanką wycinać koła. Każde koło ponownie wałkować na większy placek. Na środek nakładać porcje farszu i zlepiać sakiewki "na zakładkę" tworząc wokół coś na kształt kołnierza. Albo chwytać obiema dłońmi za przeciwległe krańce koła i zlepiać pośrodku, powtarzając tę czynność dookoła. Chinkali wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 15-20 minut.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi ze strony: http://www.ofeminin.pl/przepisy/chinkali-gruzinskie-pierozki-d47098c560951.html
Wiesz ja robię z wyglądu podobne. Do ciasta daj kurkumy i smażę je z farszem na złoty kolor.
OdpowiedzUsuńRewelacja!
Twoje są takie bielusieńkie, fajne :)
Muszę wypróbować:) Smażysz je po ugotowaniu czy surowe? :)
UsuńSurowe, ale farsz np z mielonego mięsa już nie surowy.
UsuńI podaję je z sosem czosnkowym
Dziękujemy <333333 zrobię kiedyś ^___^
OdpowiedzUsuńale smacznie :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich pierożków, wyglądają apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńhmm, wygladaja pysznie :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować takie wykonanie, smacznie wyglądają :) .obserwuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi! Ale w takiej formie jeszcze nie widziałam:)) Musiały być pyszne...
OdpowiedzUsuńhehe bardzo dziękuję za miłe słowa, kiedyś trzeba, a Ty się nie przejmuj!:) Może i do Ciebie przyjdzie, a moze wcale ćwiczyć nie musisz:)
pycha! :)
OdpowiedzUsuńale śmieszne pierożki!
OdpowiedzUsuńjakbym umiała gotować,to może i bym się skusiła :)
Wyglądają wyśmienicie, będę musiała wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńhttp://www.perfection-and-harmony.blogspot.com/
to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe te pierożki , takich jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, więc może w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do mnie na giveaway:
www.szukamelia.blogspot.com