Obserwatorzy

sobota, 8 grudnia 2012

Pierożki Chinkali

Przedstawiam wam przepis na wyśmienite pierożki. Jest on trochę spolszczony bo dodałam tylko jeden rodzaj mięsa wieprzowe. Robiłam z podwójnej porcji. Bez pietruszki i kolendry. Dodałam odrobinę Magi .


Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 300 g wołowiny
  • 150 g wieprzowiny
  • 150 g baraniny
  • 200 g posiekanej cebuli
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • mielona kolendra (nasiona) - 1/2 łyżeczki
  • bulion

Najpierw przygotowujemy ciasto: mąkę wymieszać solą, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto dodając partiami ciepłą wodę. Mięso wyrobić z pozostałymi składnikami farszu. Dolać tyle bulionu, ile mięso zdoła wchłonąć, aby było wilgotne. Ciasto wałkować, szklanką wycinać koła. Każde koło ponownie wałkować na większy placek. Na środek nakładać porcje farszu i zlepiać sakiewki "na zakładkę" tworząc wokół coś na kształt kołnierza. Albo chwytać obiema dłońmi za przeciwległe krańce koła i zlepiać pośrodku, powtarzając tę czynność dookoła. Chinkali wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 15-20 minut.





SMACZNEGO!


16 komentarzy:

  1. Wiesz ja robię z wyglądu podobne. Do ciasta daj kurkumy i smażę je z farszem na złoty kolor.
    Rewelacja!
    Twoje są takie bielusieńkie, fajne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę wypróbować:) Smażysz je po ugotowaniu czy surowe? :)

      Usuń
    2. Surowe, ale farsz np z mielonego mięsa już nie surowy.
      I podaję je z sosem czosnkowym

      Usuń
  2. Dziękujemy <333333 zrobię kiedyś ^___^

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze takich pierożków, wyglądają apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować takie wykonanie, smacznie wyglądają :) .obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi! Ale w takiej formie jeszcze nie widziałam:)) Musiały być pyszne...

    hehe bardzo dziękuję za miłe słowa, kiedyś trzeba, a Ty się nie przejmuj!:) Może i do Ciebie przyjdzie, a moze wcale ćwiczyć nie musisz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale śmieszne pierożki!
    jakbym umiała gotować,to może i bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wyśmienicie, będę musiała wypróbować ten przepis.


    http://www.perfection-and-harmony.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawe te pierożki , takich jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają pysznie, więc może w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić :)



    Obserwuję i zapraszam do mnie na giveaway:
    www.szukamelia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń