Obserwatorzy

sobota, 21 kwietnia 2012

ciasto Zapp

Jedno z moich ulubionych ciast. Jest bardzo lekkie i nadaje się na cieplejsze pory roku. Bardzo łatwe w wykonaniu. Idealne dla osób które zaczynają robić ciasta :) Nie wymaga pieczenia. Na wierzch położyłam zamrożone maliny dlatego puściły sok. Polecam także używać zimnego mleka, bo ciepłe może się nie ubić :)
Przepis wzięłam ze strony klik :)


CIASTO ZAPP

Składniki:

1 duże op. okrągłych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam 500ml w kartoniku)
4 różne galaretki o kontrastowych kolorach
owoce do dekoracji (u mnie maliny)
ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.( u mnie tortownica)
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko  Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.
Ponownie wstawić do lodówki.




SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie!:) Też lubię coś od czasu do czasu upiec, mam przepis na pyszne babeczki!:)
    Obserwuję i liczę na to samo, miłego popołudnia kochana;*

    OdpowiedzUsuń