Przepis wzięłam ze strony klik :)
CIASTO ZAPP
Składniki:
1 duże op. okrągłych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam 500ml w kartoniku)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam 500ml w kartoniku)
4 różne galaretki o kontrastowych kolorach
owoce do dekoracji (u mnie maliny)
ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.( u mnie tortownica)
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.
Ponownie wstawić do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Wygląda naprawdę smakowicie!:) Też lubię coś od czasu do czasu upiec, mam przepis na pyszne babeczki!:)
OdpowiedzUsuńObserwuję i liczę na to samo, miłego popołudnia kochana;*